torsdag 19 november 2015

Pappas morfar

Sven Oskar Vilhelm Eliasson

Pappas Morfar

Sven Oskar Vilhelm Eliasson föddes i Gullabo församling, Kalmar län den 20 november 1884.

Han föds som femte barnet till Elias Svensson och Maria Svensdotter. Två av hans syskon dog i unga år. När han föds bor familjen i Lybäcksholm. Hans pappa Elias dör den 30 oktober 1886, strax innan Sven Oskar Vilhelms tvåårsdag. Mamman Maria gifter om sig i maj 1895 med en Johannes Jonasson som också kommer från Gullabo. De får två barn tillsammans. Johannes emigrerar dock till Nord-Amerika 1893 när yngsta dottern är 2 år och vad jag har kunnat finna så återkom han aldrig till Sverige.

Gullabo AIIa:2 (1896-1926) Bild 202 / sid 577 (AID: v173531.b202.s577, NAD: SE/VALA/00108).

I förhörsboken ovan finns en anteckning på S.V.O Eliasson att han har blivit dömd i Stockholm för misshandel m.m till 6 månaders straffarbete 22/6 1908-20/12 1908.

Jag fick kopior på vad som skrevs i domboken angående hans brott. Där kan man bland annat läsa att Sven Oskar Vilhelm Eliasson den 6 juni 1908 hade anhållits på taket på Österlånggatan 40 i Stockholm, detta efter att flera civila personer uppmärksammat polisen på att han hade deltagit i ett slagsmål på Skeppsbron och att han skulle ha knivskurit personer. Han hade tidigare den eftermiddagen befunnit sig på Kafé Skeppet på Järntorget 50. Han var där tillsammans med bland annat en vän som hette Carl Gottfrid Bergström. Det föll sig så att de inmundigade förmodligen en hel del alkoholhaltiga drycker. Bergström hade gått ut och kom sedan in och sa att någon muckade bråk med honom varvid Eliasson följde med ut för att kolla läget. Det ska ha blivit ordväxling och slagsmål och Eliasson ska ha haft en pocketkniv på sig och med denna knivskurit två personer lindrigt. Tydligen hade han sedan flytt från Skeppsbron när polisen närmade sig och de jagade honom in i huset på Österlånggatan 40 och vidare upp på taket där de sedan tog honom. Straffet för detta blev alltså 6 månaders straffarbete.

Om den här Carl Gottfrid Bergström kan sägas att de under förhören uppgav att de var kamrater. Sanningen var nog den att de faktiskt var bröder. Carl Gottfrid var född 1879 och flyttade i januari 1899 till Stockholm, där bytte han till efternamnet Bergström (detta med namnbytet har min far berättat). I dödboken står det att han heter Carl Gottfrid Eliasson Bergström. I domboken har Carl Gottfrid har uppgett annat födelsedatum och att pappan heter Elias Bergström och mamman Maria Svensdotter. Jag har kollat födelseboken på det datum han angett men det finns ingen Carl Gottfrid det datumet.Förmodligen ville de väl inte att polisen skulle veta att de var syskon.Han avtjänade sitt straff på Långholmens Kronohäkte. Han var fortfarande mantalsskriven i Gullabo och efter strafftiden återvände han till sin mor i Gullabo. 1912 flyttade han till Solna i Stockholm.
Han gifte sig sedan med pappas mormor Sigrid Teresia Söderlund och fick med henne 2 barn.

När jag talade med min far om det här med hans morfars fängelsevistelse så visste han ingenting om det. Förmodligen berättade han aldrig det för sin fru heller tror min far för då skulle hans mormor ha sagt något om det. Min far och hans mormor stod nämligen varandra väldigt nära och han bodde hos henne och Sven Oskar under sina första fem år vid flertalet tillfällen eftersom farfar stod i beredskap under andra världskriget och farmor var Lotta.

Sven Oskar Vilhelm dog 9 augusti 1960.

Han vilar i denna grav tillsammans med sin hustru, äldsta dottern Astrid och hennes make Viking. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar