måndag 16 november 2015

Erik Nikodemus Haglund
Erik Nikodemus Haglund föddes den 1 juni 1896 i Hedemora landsförsamling i Dalarnas län.
Han är barn nummer fem av sju.
I födelseboken står det att han är oäkta. Dock sa alltid min mormor att alla barnen hade samma far och han hette Jan Erik Haglund och var träskomakare. Modern Augusta jobbade som hushållerska hos Jan Erik i många år och 1922 gifte de sig.

Tyvärr har jag inga foton på vare sig Augusta, Jan Erik eller Erik Nikodemus.
Den 7 november 1920 gifter sig Erik med Hulda Elisabet Ferm född 15 oktober 1897 i Trökörna församling i Skaraborgs län.
Vigseln sker i Flo församling i Skaraborgs län.
De får två barn tillsammans Ingrid Marianne som föds den 27 februari 1921 och så Frank Olof som föds den 26 mars 1923.
Erik utvandrar dock till Amerika innan sonen är född. Eriks resa till det stora landet i väst sker den 10 december 1922.
Den 6 mars 1923 kliver han av från Skeppet Drottningholm på Ellis Island, New York.
1924 gifter han sig med en Elin Holmberg som föddes 1895 i Grängesbergs församling i Dalarnas län och hon hade anlänt till Amerika den 5 juni 1921 och kom då från Kristiania i Norge. Hon reste med skeppet The Bergensfjord.


 Här ovan är hämtat från Ellis Island på nätet och är den s.k Passenger Record för Erik Nikodemus Haglund. Hans förnamn amerikaniseras till Erick.


Bilden ovan är också hämtad från Ellis Island på nätet. Det är skeppet Drottningholm som  han reste till Amerika med.

I 1930 års cencus så finns han i Minneapolis City, Block 481, Minnesota Hennepin och då arbetade han som snickare i ett varuhus. Sedan hittar jag inte igen honom i 1940 års cencus.
Med hjälp från andra har jag fått tag i hans social security nr som var #472070379 och via det hittade vi honom på California Death Index och han avled den 3 november 1973 i Venice, Los Angeles.
Jag har nu i 6-7 år försökt att hitta var någonstans han är begravd och det visade sig vara otroligt svårt att hitta. 
Flera personer har försökt att hjälpa till men alla har gått bet på honom.
Men! Till slut för ett par år sedan fick jag besked av en helt otrolig människa vid namn Mimmi Dull i Ohio, USA som också försökt hjälpa mig att hitta honom. Hon har lyckats :) Hon beställde hans dödsattest och fick den hem till sig och lyckades även hitta var någonstans han är begravd. Hon kontaktade kyrkogården där och kvinnan som jobbade där var så himla hjälpsam, hon gick ut och letade rätt på gravstenen och tog kort på den. 

Han ligger begravd på Glen Haven Cemetery i Los Angeles. Tydligen har han gått över till Judendom för enligt gamla regler så får bara den som var judiskt troende begravas där.
Fortsättning på Erik Nikodemus Haglunds vidare öde kommer.......

eric-haglund.jpg
Här är gravplatsen för Erik Nikodemus Haglund.
Detta foto skickades till mig från Mimmi.

Dödsattesten som hon fick  visade att det var rätt Erik Haglund och han dog av Akut Lung-Emboli, han led av Lungsot till följd av att ha arbetat som målare i 30 år. Han hade bott i Los Angeles, Californien sedan 1941 och den enda anhöriga som stod med i attesten var sista hustrun Marie. 
Så jag vet inte än om han hade några barn i Amerika. Ska försöka följa hans hustru nummer 2 som hette Elin och se om jag kan hitta henne och då kanske få veta om det fanns några barn.
Är i alla fall otroligt glad och tacksam över att ha fått veta var han är begravd och att ha fått ett foto på gravplatsen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar