tisdag 29 december 2015

Gammelmormors kusin

Hjalmar Sigfrid Benediktus Johansson-Flink

Den 24 juli 1886 föds gossen Hjalmar Sigfrid Benediktus i Agnetorps församling, Skaraborgs län. Son till skräddaren Johan Andersson-Flink och hans hustru Charlotta Eugenia Söderlund. Familjen bor vid något som heter Krönet när han föds. De bor kvar i Agnetorps församling fram till november 1888 då de flyttar till Örebro. Modern Charlotta har nog vistats i Örebro under sommaren för där föder hon tvillingflickor i juli månad 1888 som tyvärr avlider inom en månad pga medfödd svaghet.


1889 föds en lillebror till honom men då han är 1 år gammal avlider han i lungsot. 1891 får han en lillasyster och hon lever tills hon är 10 år gammal då hon dör i lungtuberkulos och någon sjukdom med tarmarna. 1893 får han tvillingsyskon igen en pojke som lever tills han är 8 år då han drunknar i Svartån i Örebro under lek, flickan som aldrig döptes blev endast 18 dagar gammal och dog i stelkramp. 1896 föds nästa barn, en pojke, han blev typograf och levde tills han blev 30 år då han dog i lungsot. 1898 föds sista barnet, en flicka och hon lever till dess att hon blir 77 år gammal.


Tragiskt för föräldrarna att så många av deras barn dog i tidig ålder. Måste ha varit väldigt påfrestande. I dödboken för Hjalmar's far Johan står det att han var sinnessjuk och det är väl kanske inte så svårt att förstå om man upplevt så mycket sorg i sitt liv.

När det gäller Hjalmar Sigfrid själv då? Hans liv var nog inte så roligt det heller. Han spenderade en stor del av sin ungdom i olika fängelser runt om i landet. Mestadels för stölder och snatteri men även en dom om misshandel lär ska finnas.

1914 gifter han sig med en Anna Johansson som kommer från Olaus Petri församling i Örebro län. Jag har inte kunnat se att de fick några gemensamma barn. Anna är  skådespelerska läser jag mig till i husförhören och Hjalmar Sigfrid är varietéartist och cirkusartist och ibland står han nedskriven som agent, många strängar på sin lyra med andra ord. 24 november 1928 dör hans hustru Anna. Enligt SCBs avskrifter "Suicidum - dränkning" och anledningen till det får man nog bara spekulera i. Kanske hon inte orkade med makens olika turer in och ut ur fängelser.

Det verkar dock som om han lugnar ner sig längre fram. För den 5 augusti 1933 i Eskilstuna Kloster församling i Södermanlands län gifter han sig med Anna Ulrika Larsson. Hon har med sig några egna barn in i äktenskapet med honom. Jag kommer skriva ett inlägg om henne lite senare. 

Hjalmar Sigfrid och Anna Ulrika får tre stycken gemensamma barn.
Bland annat dottern Karin Maria Gunilla som sedan i sin tur blir mamma till vår Svenska artist Thorsten Flink.

1961 dör Hjalmar Sigfrid i Solna församling, Stockholms län och 1985 dör Anna Ulrika, även hon i Solna församling, Stockholms län.
Jag har lagt ut önskemål i en grupp på facebook om att få gravstenen deras fotograferad. Jag hoppas på att kunna få det.
     

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar